COZONAC

22 ianuarie 2017 | Desert, Gustari, Retete, Retete pentru copii

Ingrediente:

  • 1 kg faina
  • 50g drojdie proaspata
  • 500 ml lapte
  • 3 oua
  • 100g zahar
  • esenta de vanilie
  • 70 ml ulei

Compozitie umplutura:

  • nuca macinata
  • migdale macinate
  • cacao
  • zahar
  • stafide
  • 2 galbenusuri

Mod de preparare:

Se pune laptele la fiert. Se iau un castron mare si 3 mici. In cel mare asezam frumos faina, facund o scobitura in mijloc.

In primul castron punem drojdia sfaramata, 2 linguri de faina si 4-5 linguri de lapte cald si se amesteca pana drojdia se topeste, lasand apoi la crescut maiaua.

In al doilea castron asezam 2 linguri de faina si 100 ml lapte cald si lasam deoaparte sa se mai raceasca, adaugand apoi un ou intreg si amestecam compozitia.

In al treilea castron spargem cele doua oua, adaugam zaharul si esenta de vanilie. Batem cu mixerul pana obtinem o compozitie cremoasa.

Revenim la castronul mare si adaugam pe rand, primul castron, al doilea castron, al treilea castron si laptele ramas. Intre timp punem si uleiul la incalzit. Framantam bine aluatul, spre final adaugam treptat uleiul pana cand compozitia nu mai este lipicioasa. Se tranteste de mai multe ori in castron si se lasa la odihnit pana preparam umplutura.

Umplutura se prepara astfel: adaugam intr-un bol: nuca, migadalele, zaharul, cacaua. Se amesteca bine.

Intindem aluatul dupa ce il impratim in doua parti pe un pat de ulei, adaugam umplutura si rulam. Punem cozonacul format in tava de cozonac. Ungem cu amestecul din cele doua galbenusuri, presaram zaharul si punem la cuptor la 180g timp de aproximativ 50 de minute. Incercam din cand in cand cozonacul cu un bat de frigaruie sa vedem daca este copt inauntru.

Se serveste ca si gustare sau dimineata la cafea.

Pofta buna!